Általános jótétemények
Az utóbbi évtizedben egy tudományos információrobbanásnak lehettünk szemtanúi, amely által több információ vált hozzáférhetővé az emberiség számára, mint az írott történelem során eddig bármikor. A tudósok és orvosok lelkes kutatásainak köszönhetően, minden eddiginél több dolgot értünk meg a fizikai testünkkel kapcsolatban, valamint azt, hogy milyen dolgok segítenek bennünket abban, hogy jó egészségnek örvendjünk. Minél több bizonyítékot kapunk a vegetáriánus életmód jótékony hatásaira vonatkozóan, annál inkább növekedési tendenciát mutat a vegetáriánusok száma szerte a világon.
A történelem során számos nagy filozófus, misztikus, szent és megvilágosodott gondolkodó ismerte fel a vegetarianizmus értékeit. Csupán mostanában tapasztalható, hogy a tudomány megerősítette azokat a nézeteket, amelyeket ezek a nagyszerű emberek eddig vallottak a vegetarianizmusról. Egyre több ember ébred rá arra, hogy ez a fajta táplálkozás elősegíti a testünk, az elménk, a lelkünk és a bolygó egészségét és jólétét.
Könyvek, folyóiratok, magazinok és újságcikkek publikáltak tanulmányokat a vegetáriánus étrendnek az egészségre gyakorolt jótékony hatásáról. Orvosok és táplálkozástudósok széles körben ajánlják, hogy az egészségük érdekében tett lépésként, az emberek mérsékeljék a hús-, a magas zsírtartalmú ételek és a tojás fogyasztását.
Arra buzdítanak, hogy növeljük a zöldségek, gyümölcsök és a teljes értékű gabonák fogyasztásának mértékét az étrendünkben, hogy ezzel csökkentsük a test koleszterinszintjét, és minimalizáljuk a szívroham, a magas vérnyomás, az agyvérzés és a rákos megbetegedések kockázatát. Az orvosi felfedezések eredményei már messzemenő hatással vannak az élelmiszer- és éttermi iparágra nézve. Egyre több termékkel találkozunk, amelyeket már állati eredetű összetevők alkalmazása nélkül gyártanak. Ha visszatekintünk az időben, akár csak húsz évvel ezelőttre is, egy étterem menüjében alig volt valamilyen választási lehetőség, ha vegetáriánus ételt szerettünk volna rendelni.
Manapság már számos étteremben az ízletes vegetáriánus ételek széles választékát találjuk. A legtöbb város már bővelkedik a természetes élelmiszereket árusító boltokban és vegetáriánus éttermekben. Egészen nagy élelmiszerbolt-láncok tartanak a boltjaikban, széles választékban vegetáriánus élelmiszereket. Azok, akik gondosan fontolóra veszik a vegetarianizmus előnyeit, azt fogják tapasztalni, hogy az életük és egészségük minősége nagymértékben javul azáltal, hogy ezt az étrendet követik. A régóta vegetáriánus életmódot folytatók már tanúsíthatják azokat a változásokat, amelyeket azóta tapasztalnak, hogy felhagytak a húsevéssel. Rengetegen számolnak be arról, hogy sokkal energikusabbnak érzik magukat, és nem csupán fizikailag, hanem mentálisan is.
Azok az állatok, amelyek nem táplálkoznak hússal, mint például az elefánt, a ló, a szamár, és az ökör, óriási erejükről és állóképességükről ismertek. A vegetáriánusoknál kimutatták, hogy nagyobb állóképességgel rendelkezve,r megnövekedett a teljesítményük, valamint a koncentrációjuk fizikailag és intellektuálisan egyaránt.
Van egy mondás: „Azzá válsz, amit megeszel.” A keleti országokban, ahol a vegetarianizmus több ezer éves hagyománnyal rendelkezik, az emberek felismerték azt, hogy amit esznek, az a testük részévé válik, és hatással van a gondolataikra is. Abban hisznek, hogy ha megeszik egy állat húsát, akkor az állat mentális és érzelmi rezgései, az állat jellemzői a saját természetük részévé válik. Manapság, a tudomány kutatja azt a hatást, amit a saját stressz hormonjaink gyakorolnak a testünkre, illetve azt a károsodást, amelyet a hosszantartó stressz hatás okoz a szerveinkben. Képzeljük el, hogy olyan állatok húsát fogyasztjuk el, amelyek földi élete utolsó napjai vagy percei a mészárlá7
Ránézett Rabiára, és ezt kérdezte tőle: „Miért futottak el tőlem félelmükben, miközben hozzád barátságosak voltak?” Rabia megkérdezte: „Mit ettél ma?”
Ő ezt válaszolta: „Egy kevés hagymát, zsírban sütve.”
„Az ő zsírjukat etted. Hát nem természetes, hogy menekülniük kellett előled?” – kérdezte.
Sok megvilágosodott lény, szent, misztikus és spirituális tanító minden időkben a vegetáriánus étrendet javasolta, spirituális és morális okokból egyaránt. Azok számára, akik a spirituális utat követik, több okból is alapvető fontosságú a vegetáriánus étrend.
Először is, a spirituális Mesterek mindig azt hirdették, hogy többek vagyunk, mint csupán test és elme; mi ugyanis lelkek vagyunk. Megtanították az embereket a meditáció módszerére, hogy újra felfedezhessék igazi természetüket, a lelküket. Ahhoz, hogy jártasságot szerezzünk a spirituális gyakorlatokban, a vegetarianizmus az egyik segítő tényező. Nyugodtaknak és összeszedetteknek kell lennünk, hogy képesek legyünk koncentrálni a meditációban. Ha halott állatok húsát eszünk, ez hatással lesz a tudatosságunkra.
Keleten a vegetarianizmust alapvető dolognak tartják a spirituális fejlődés szempontjából. A spirituális tanítók az erőszakmentes életet hirdetik. A spirituális növekedés segítő tényezői magukban foglalják az erőszakmentesség, az őszinteség, a tisztaság, az alázat és az önzetlen szolgálat etikai értékeinek a kifejlesztését. A vegetáriánus táplálkozás az erőszakmentesség természetes mellékterméke – semmilyen élő teremtménynek nem ártunk.
Ez az, amiért a misztikusok korszakokon keresztül ajánlották a vegetáriánus táplálkozást, elkerülve a hús, a hal, a baromfi és a tojás fogyasztását. A vegetarianizmus a bolygó egészségi állapotát is jobbá teszi. Az ökológusok és a környezetvédők sokat tesznek azért, hogy megvédjék a föld élővilágát. A környezetvédők rámutattak arra, hogy az élelmiszerhiány problémájára a megoldás az erőforrásaink jobb hasznosítása. Például egy bizonyos mennyiségű gabona szükséges ahhoz, hogy tápláljunk egy tehenet, hogy az biztosítsa a húst egy ember számára, miközben ez a gabonamennyiség ennél sokkal több ember ellátását szolgálhatná. A környezetkutatók szintén rámutattak arra, hogy a marhák számának és a húsfeldolgozásnak a növekedésével sokkal több üzemanyagra, vízre és energiára van szükség, mint a gabona- és zöldségtermesztéshez. A vegetarianizmus az egyik hatékony eszköze annak, hogy megóvjuk az alapvető, az éltető erőforrásainkat.
Az emberek világszerte egyre érdekeltebbé és felvilágosultabbá válnak a legmagasabb minőségű élet elérésével kapcsolatban. Jobban érdekli őket, hogy megoldják az univerzum rejtélyeit, és a korábbiaknál sokkal jobban vágynak arra, hogy megtalálják a személyes beteljesülést és a tartós boldogságot. Emellett valamennyiünk közös érdeke földünk teljes emberi közösségének jólléte és a bolygónk védelme.
Hogy miként gondoskodunk a testünk, az elménk, a lelkünk és a bolygó egészségéről, ez a mi választásunktól, döntésünktől függ. A kiegyensúlyozott vegetáriánus táplálkozás jó egészségi állapotot, kiváló állóképességet, nagyobb mentális egyensúlyt és jelentős spirituális fejlődést eredményez. A vegetáriánus táplálkozással el tudjuk érni a testünk, az elménk, a lelkünk és a bolygónk egészségét és tisztaságát. Nemcsak a saját magunk és minden élet békéjéhez járulunk hozzá ezzel, hanem kivesszük a részünket abból is, hogy a Föld nevű bolygót az öröm és béke mennyországává tegyük.
Ha tehát vegetáriánusok vagyunk, ez segíthet abban, hogy egészségesebbé tegyük a testünket, az elménket, a lelkünket és a bolygót. Ám a meditáció segítségével még jelentősen javíthatunk ezen az állapoton. A vegetarianizmus az alapot teremti meg a test, az elme és a lélek egészségéhez. A meditáció az, amely képes megadni számunkra a teljes, az általános egészséget, azáltal hogy csökkenti a testünkre és az elménkre nehezedő stresszt, és összeköttetésbe kerülhetünk a lelkünkkel. Ha leülünk meditálni, ezáltal lépéseket teszünk egy egészségesebb élet felé.