Az utóbbi évtizedben tudományos információrobbanásnak lehettünk a szemtanúi, amely által több ismeretanyag vált hozzáférhetővé az emberiség számára, mint az írott történelem során eddig bármikor. A tudósok és orvosok lelkes kutatásainak köszönhetően minden eddiginél több dolgot értünk meg a fizikai testünkkel kapcsolatban, valamint azt, hogy milyen tényezők segítenek bennünket abban, hogy jó egészségnek örvendjünk. Minél több bizonyítékot kapunk a vegetáriánus életmód jótékony hatásaira vonatkozóan, annál inkább növekedési tendenciát mutat a vegetáriánusok száma szerte a világon.
A vegetarianizmus előnyeinek megértése
A történelem során számos nagy filozófus, misztikus, szent és megvilágosodott gondolkodó ismerte fel a vegetarianizmus értékeit. Csupán mostanában tapasztalható, hogy a tudomány megerősítette azokat a nézeteket, amelyeket ezek a nagyszerű emberek eddig vallottak a vegetarianizmusról. Egyre több ember ébred rá arra, hogy ez a fajta táplálkozás elősegíti a testünk, az elménk, a lelkünk és a bolygó egészségét és jólétét.
Könyvek, folyóiratok, magazinok és újságok publikálnak tanulmányokat a vegetáriánus étrendnek az egészségre gyakorolt jótékony hatásáról. Orvosok és táplálkozástudósok széles körben ajánlják, hogy az egészségük érdekében tett lépésként az emberek mérsékeljék a hús, a magas zsírtartalmú ételek és a tojás fogyasztását. Arra buzdítanak, hogy növeljük a zöldségek, a gyümölcsök és a teljes értékű gabonák fogyasztásának mértékét az étrendünkben, hogy ezzel csökkentsük a test koleszterinszintjét, és minimalizáljuk a szívroham, a magas vérnyomás, az agyvérzés és a rákos megbetegedések kockázatát.
Az orvosi felfedezések eredményei már messzemenő hatással vannak az élelmiszer- és éttermi iparágra. Egyre több termékkel találkozunk, amelyeket már állati eredetű összetevők alkalmazása nélkül gyártanak. Ha visszatekintünk az időben, akár csak húsz évvel ezelőttre is, egy étterem menüjében alig volt valamilyen választási lehetőség, ha vegetáriánus ételt szerettünk volna rendelni. Manapság már számos vendéglőben az ízletes vegetáriánus ételek széles választékát találjuk. A legtöbb város már bővelkedik a természetes élelmiszereket árusító boltokban és vegetáriánus éttermekben.
A nagy élelmiszerüzlet-láncok széles választékban tartanak a boltjaikban vegetáriánus termékeket. Azok, akik gondosan fontolóra veszik a vegetarianizmus előnyeit, azt fogják tapasztalni, hogy az életük és egészségük minősége jelentős mértékben javul azáltal, hogy ezt az étrendet követik.
A régóta vegetáriánus életmódot folytatók már tanúsíthatják azokat a változásokat, amelyeket azóta tapasztalnak, hogy felhagytak a húsevéssel. Rengetegen számolnak be arról, hogy sokkal energikusabbnak érzik magukat, és nem csupán fizikailag, hanem mentálisan is. Azok az állatok, amelyek nem táplálkoznak hússal, mint például az elefánt, a ló, a szamár és az ökör, óriási erejükről és teherbírásukról ismertek. Nagyobb állóképességgel rendelkezve, a vegetáriánusoknál kimutatták, hogy megnövekedett a teljesítményük, valamint a koncentrációjuk fizikailag és intellektuálisan egyaránt.
Azzá válsz, amit megeszel
Van egy mondás: „Azzá válsz, amit megeszel.” A keleti országokban, ahol a vegetarianizmus több ezeréves hagyománnyal rendelkezik, az emberek felismerték, hogy amit megesznek, az a testük részévé válik, és hatással van a gondolataikra is. Abban hisznek, hogy ha elfogyasztják egy állat húsát, akkor az állat mentális és érzelmi rezgései, az állat jellemzői a saját természetük részévé válnak.
Manapság a tudomány kutatja azt a hatást, amit a saját stressz hormonjaink gyakorolnak a testünkre, illetve azt a károsodást, amelyet a hosszantartó stresszhatás okoz a szerveinkben. Azok, akik húst esznek, nem csupán a húst eszik meg, hanem mindazokat a stressz hormonokat is, amelyeket az állat szervezete a félelem hatására termelt. Ezért sokan, a Kelet hagyományai szerint nevelkedve inkább növényi ételeken élnek. Ezek a táplálékok sokkal inkább elősegítik a mentális egyensúly megőrzését.